Ce este un foraj?
Prin foraj se intelege o gaura verticala cu dimensiuni variabile, executata prin diverse sisteme in scoarta terestra pentru extragerea unei resurse naturale. Utilajele si metodele prin care se executa forajele sunt uneori comune, dar de cele mai multe ori ele sunt specifice unui anumit gen de lucrare. Numai alegand corect utilajele de foraj in functie de scopul urmarit se pot obtine randamente maxime.
Cum se realizeaza?
Este necesar sa precizam ca, nu exista o metoda universala de foraj si intotdeauna trebuie sa o alegem pe cea mai adecvata, in functie de natura si adancimea straturilor traversate. Metoda de foraj adoptata trebuie sa asigure o durata cat mai mica de excutie si cheltuieli de foraj si de punere in productie cat mai reduse, care sa conduca in final la un pret pe mc apa extrasa cat mai mic.
Principalele metode de foraj sunt:
- foraj hidraulic rotativ cu circulatie de fluid si
- foraj uscat, cu aer (cu ciocan de fund).
Ce utilaje se folosesc?
- In prezent, SC Terra Tehno Foraj SRL dispune de utilaje de forat care folosesc tehnologie de ultima generatie, compania poate oferi debitul de apa asteptat din puturile forate pentru orice tip de utilizatori precum si calitatea apei. Deoarece se foreaza cu diametre de pana la maxim 440mm, spatiul inelar care se formeaza ajuta la claritatea si calitatea apei deoarece functioneaza ca si un filtru. Instalatiile de foraj a companiei de foraje SC Terra Tehno Foraj SRL poate fora pana la 400 ml adancime.
- Puturile de apa forate de catre noi resprecta toate standardele EU de calitate, siguranta si mediu. Pentru a realiza aceasta compania utilizeaza un sistem mecanizat de ultima tehnologie format dintr-un foraj rotativ hidraulic cu circulatie directa cu fluid de foraj.
- In ceea ce priveste realizarea forajelor aceasta operatiune se executa in regim hidraulic cu circulatie directa, parcurgand urmatoarele etape:
Tipuri de lucrari si materiale
Lucrari pregatitoare :
1.1. – transport instalatie de foraj si anexe;
- amenajare careu sonda;
- montare si demontare instalatie de foraj;
1.2. – sapare si acoperire batale pentru fluidul de foraj;
- preparare fluid de foraj;
1.3. – montare si demontare motocompresor si generator de curent electric
Lucrari de foraj si de punere în productie
FAZA I
Saparea gaurii de sonda
I.1. – saparea gaurii de sonda cu diametre succesive
I.2. – efectuarea carotajului geofizic electric si radioactiv pentru stabilirea intervalelor cu nisipuri acvifere;
– intocmirea programului de tubare si achizitionare tuburi;
FAZA II
Echiparea forajului si punerea în productie
II.1. – subtierea fluidului de foraj prin înlocuire partiala cu apa;
– introducerea coloanei filtrante, prevazute cu fante de diferite grosimi pe intervalele indicate de carotajul geofizic;
II.2. – inlocuirea fluidului de foraj cu apa;
– introducerea pompei aer-lift (teava de aer de diferite dimensiuni la diferite adancimi, teava de apa de diferite dimensiuni la diferite adancimi);
– spalarea forajului cu solutie de tripolifosfat de sodiu cu concentratie de 2% care se va introduce în coloana filtranta si se va lasa în pauza de reactie 2 ore dupa care se va extrage prin pompare aer-lift;
– introducerea pietrsului margaritar, sort cu granulatie de 3-7mm.
II.3. – pompare aer-lift pentru decolmatarea si deznisiparea acviferelor;
– extragerea pompei aer-lift;
II.4. – controlul podului de pietris margaritar si introducerea dopului de argila si de ciment pe intervalul 0-20m.
FAZA III
Testarea hidrogeologica
III.1. – introducerea electropompei submersibile de testare si efectuarea testelor hidrodinamice – eficacitate si performanta – in vederea determinarii parametrilor acviferi, extragerea pompei de testare
III.2. – prelucrarea datelor, calculul parametrilor hidrogeologici si intocmirea documentatiei tehnice a forajului.
Ce cuprinde documentatia tehnica?
Documentatia tehnica cuprinde date privind executia, rezultatele carotajului geofizic cu intervalele acvifere, rezultatele operatiilor de punere în productie, datele testelor de eficacitate si performanta cu calculul parametrilor hidrogeologici – nivel hidrostatic, debite, nivele dinamice, denivelari, debite specifice, denivelari specifice, transmisivitate, coeficient de filtrare, debit maxim admis in filtre, debit maxim de exploatare, înaltimea coloanei de apa, eficienta hidraulica a forajului.Aceste date se centralizeaza în fisa tip – Fisa tehnica a forajelor hidrogeologice – care va fi depusa la Apele Romane pentru obtinerea Autorizatiei de Gospodarire a Apei.
De asemenea pe baza acestor date se va putea stabili tipul pompei submersibile adecvate si adacimea optima de lansare. Pentru asigurarea eficientei forajului, urmarirea si coordonarea lucrarilor se face de catre personal specializat, de la faza de amplasare pana la punerea in productie si testarile hidrogeologice, care vor sta la baza documentatiei tehnice finale.